Agility
Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades agility i Sverige, och sedan 1987 är det en officiell hundsport. I agility skördar svenska ekipage framgångar både på internationella tävlingsarenor och på träningsbanorna runt om i landet.
Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerat samarbete. Agility är en modern och publikfriande tävlingsform. Det går fort mellan slalompinnar, på gungbrädor, genom tunnlar och över hinder.
Agility bygger på ett gott samarbete mellan hund och förare. Ofta läggs mycket arbete på att motivera hunden för att nå en positiv och glad attityd i träningen. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt och mot nya, spännande utmaningar.
Träningen handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att få god kontakt med sin hund. Förare och hund har roligt tillsammans. Man lägger mycket tid på samarbete och tränar sedan hunden på att bli säker på olika hinder och bli motiverad att vilja arbeta självständigt. Man bygger självförtroende hos hunden.
En del moment, exempelvis kontaktfältshinder och slalom tar tid att träna. Dessutom behöver föraren erövra kunskaper kring handling (hur man styr hunden). Man behöver lägga ned mycket tid på att träna med sin hund innan man kan börja tävla.
Informationen är hämtad från Svenska Brukshundklubbens hemsida.