Nosework

Den här hundsporten passar alla som har en hund som tycker om att arbeta med nosen. Det ger hunden både mental och fysisk stimulans och är en rolig aktivering för både hund och förare. Nosework går att träna överallt, även hemma i köket. Det går att anpassa till alla sorters ekipage.

Nosework handlar om att lära din hund att känna igen och urskilja tre specifika dofter i olika moment och miljöer. När hunden kan doften så visar hunden dig vägen och du lär dig läsa din hund, ni blir ett team som arbetar tillsammans.

För att få börja tävla så behöver hunden klara ett doftprov. Doftproverna skiljer sig åt mellan klasserna och görs för att säkerställa att hunden känner igen doften som används för just den klassen ni vill tävla i. Nosework har tre olika tävlingsklasser, för varje ny klass så tillkommer en ny doft. Eukalyptus i klass 1, lagerblad i klass 2 och lavendel i klass3.

Det finns fyra olika moment som gäller för samtliga klasser: behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök. Nosework har två tävlingsformer. TSM (tävling i samtliga moment) då är alla fyra moment med. TEM (tävling enskilt moment) då är det ett moment men fyra sök.

Texten är skriven av Madeleine Tammi.